Att hitta lugnet

Heidi Bragerhaug och Thomas Bråten hade hektiska arbetsdagar och ett stressigt småbarnsliv i Oslo. De bestämde sig för att flytta till Valdres och rita sitt eget hus.

Omgiven av den magnifika naturen i Valdres – som kunde ha tagits direkt ur en romantisk målning – ligger en modern villa med utsikt över en sjö. Huset stod klart 2018 och blev ett hem för Heidi Bragerhaug, Thomas Bråten och deras två döttrar.

– Jag tror att det fanns många anledningar till att vi bestämde oss för att inte bo i Oslo, säger Heidi.

– Även om vi hade ett bra liv i Oslo så hände det något när vi fick barn. Det var en övergång från ett intensivt liv med stress, springa till och från dagis och till tunnelbanan – och samtidigt sköta våra arbeten. Till slut ställde jag mig frågan: ”lever vi verkligen enligt våra värderingar nu?” Svaret blev så småningom ganska tydligt: det gjorde vi inte. Det var ju vi som hade bestämt att vi skulle bo i Oslo – och det behövde vi inte. Tanken på att kunna leva nära naturen, odla sin egen mat, leva lugnt och fridfullt i fjällluft året runt blev tydligare och tydligare.

En hållbar dröm

Heidi träffade en arkitekt på en konferens i Oslo som brann för hållbarhet.

– När vi bestämde oss för att börja rita vårt hus var det naturligt att inleda samtal med honom: Daniel Tabacaru. Att genomföra drömmen utifrån våra värderingar blev nu möjligt. Vi kände ju inte till vilka hållbarhetsval som fanns när man bygger ett hus. Att vår arkitekt hade en hållbarhetsprofil – och stor kompetens inom området – var en viktig faktor för att vi skulle kunna bygga som vi önskade. En sak är att man väljer närproducerade råvaror till maten, men att även kunna välja lokala byggmaterial till vårt nya hus var viktigt för oss, säger Heidi med ett leende.

– Även om man inte ser vad vi har investerat i väggarna så är det en investering i vardagen. Det handlar inte bara om hållbara produkter, utan också om ett bättre hus för oss och barnen.

Paret kan peka på flera val i huset som har gjorts med hållbarhet i åtanke: i köket har de handgjort kakel från en lokal keramikverkstad på Høvik. Allt trä i huset är så närproducerat som möjligt samt att de inte har plast i väggarna – bara trä- och träfiberisolering. Även fönstren är från en norsk leverantör. De hittade en lokal byggare som delade deras värderingar: Slidre Bygg med stor erfarenhet av att bygga arkitektritade hus – och ville göra fler projekt med träfiberisolering. Det blev ett givande samarbete.

– Med mer erfarenhet av att använda träfiberisolering har nu Slidre Bygg blivit leverantör och rådgivare av lösull i hela Valdres området. Det är kul att våra val gett ringar på vattnet, säger Heidi.

Ville ändra sin livsstil

Samtliga beslut om material resulterar i att huset i Vestre Slidre, Valdres utsrålar ett lugn. Lugnet infinner sig när du är omgiven av skog, fågelkvitter och en underbar utsikt över bergen på andra sidan sjön. På frågan om varför valet föll på Valdres är svaret enkelt.

– Det är klart att det beror på att vi har rötter härifrån. När vi bodde i Oslo fick vi aldrig nog av Valdres, fjällen, det lugna livet och tid med familjen, säger Heidi.

– Mina små barnfötter har trampat här och jag har haft en väldigt fin uppväxt, säger Thomas.

– Jag vill ge detsamma till våra döttrar.

– Tempot är den största skillnaden med att bo här i Valdres jämfört med Oslo. Och det var den förändringen vi hoppades på, säger Heidi.

– Och att vi har mycket mer tid för barnen, tillägger Thomas.

Den som inget vågar, vinner inget

Det var inte ett enkelt val att flytta från huvudstaden till landsbyggden. Paret arbetar med design, reklam och marknadsföring – och var spända på att se om de gjorde rätt val.

– Det var lite läskigt att sälja ett hus som med all säkerhet skulle öka i värde, i en stad där vi visste att vi hade arbete och där vi hade det bra. Jag grät när jag lade ut vårt hus i Oslo till försäljning. Men Oslo försvinner inte, världen försvinner inte, och det är lika lätt att driva företag härifrån som egentligen vilken plats som helst i Norge. Det känns som att vi gjorde ett motströmsval. Det är ju ur ett hållbarhetsperspektiv vilket hela Norge måste tänka på – inte bara städerna. Man måste vara modig och våga lite extra för våra barn.

FAKTA:

Hunton-material som används i projektet i Valdres:

Hunton Nativo® Träfiberisolering Skivor, Hunton Nativo® Träfiberisolering Lösull, Hunton Vindtät™, Hunton Silencio® Stegljudsskiva, Hunton Silencio® Thermo och Hunton Intello Plus ångbroms.

 

Hunton Nativo® Träfiberisolering

Hunton Nativo Träfiberisolering är en isolering som huvudsakligen är baserad på naturliga träfiber. De närproducerade granplantorna som används i produktionen kommer från miljöcertifierade skogar i Norge. Isoleringsskivorna är formstabila, andas bra, har god värmelagringskapacitet och ljuddämpande egenskaper. Kan användas i väggar, golv och tak. Lösullsisolering ger sömlös isolering utan skarvar och överlapp samt en effektiv och kostnadseffeffektiv lösning för tak, väggar och golv, i alla typer av byggnader.