Därför är träbaserade byggnadsmaterial ett smart val

Träbaserade byggmaterial gör nytta både för människor och natur.

Två små barn tittar ut genom ett fönster

Att använda trä i byggmaterialer har en rad fördelar.

Bra att bygga och leva med trä

Trä är sedan länge ett omtyckt och välanvänt material här i Norden. En person som har lång erfarenhet av att använda så mycket naturliga material som möjligt är Peter Ström på HPS Kulturmiljövård:

– När huset mår bra gör de som bor i det också det, säger han och tilläggar att han väljer träbaserad byggmaterial så ofta som det är möjligt.

Ett skäl til att välja material som huvudsak är baserat på trä, som träfiberisolering, har hygroskopiska egenskaper. 

Vidare tycker många att träfiberisolering är bekvämt att arbeta med och att de inte är lika beroende av att använda handskar. 

Dessutom anses trämaterial ha en positiv inverkan på vårt psykiska välmående. Det menar till exempel Norges miljö- och biovetenskapliga universitet.

En förnybar resurs

Det finns många bra anledningar att släppa in naturen och använda trä både vid byggnation och isolering.

Hunton samarbetar nära skogsnäringen med målet att bidra till en ansvarig utveckling. Allt material som Hunton använder kommer från PEFC™-certifierade skogar med program för återplantering. För varje träd som huggs ned, planteras ett nytt. Flismaterialet Hunton använder är en restprodukt från sågverken som tillvaratas. På så sätt bidrar användningen till ett maximalt resursutnyttjande av varje timmerstock.

Viktiga verktyg för klimatmålen

Klimatfrågan är i fokus för de flesta byggföretag i dag, och att bygga i trä är en växande trend i Sverige.

Trä och träfiber lagrar kol gjennom hela materialets livstid. Livstiden till Nativo Träfiberisolering är satt til att vara 60 år. Sammanfatningsvis kommer Nativo Träfiberisolering att lagra mer kol än den mängden CO2 som släpps ut under produktionen. Detta ger en positiv CO2effekt, och därigenom blir en aktiv använding av skogresurser en del av klimatlösningen.

Även vid renovering kan stora vinster göras med att välja träfiberbaserat material, på samma sätt som vid nybyggnation.

– Att välja material med låga klimatsutsläpp är något av det viktigaste vi kan göra för att nå klimatmålen, menar Katharina Bramslev, vd för den norska medlemsorganisationen Grønn Allianse.

Tre träfiberbaserade byggmaterial från Hunton

Hunton Nativo® Träfiberisolering levereras som skivor eller som lösullsisolering och kan användas för både golv, tak och väggar. Träfiberisoleringen skyddar mot kyla.

Hunton Vindtät™ och Hunton Vindtät™ Plus-serien är vindspärrar som reducerar köldbryggor och som är enkla att montera. De är speciellt utvecklade för det tuffa nordiska klimatet.

Hunton Silencio® är ljudisolerande träfiberskivor som dämpar luft- och stegljud. Skivorna kan fås som rena stegljudsskivor eller som skivor förberedda för vattenburen golvvärme – Hunton® Silencio Thermo.