Stormförälskad i träfiberisolering

Kristher Kopperud arbetar som byggmästare och har i flera år rekommenderat sina kunder att isolera med träfiber. Nu använder han själv isoleringsmaterialet på släktgården i Halden i Norge.

Kristher Kopperud är chef för Kopperud Bygg i Halden. Företaget grundades 1996 och har idag 15 anställda med en omsättning på 30 miljoner per år. Kopperud Bygg genomför både renovering och nybyggnation av bostäder och fritidshus, men även industribyggnader inom jordbruk och industri. Under de senaste åren har byggföretaget dock haft mest nyproduktionsprojekt som de mestadels isolerat med  Nativo Träfiberisolering Lösull.

Stormförälskad

Den första gången Kristher hörde om träfiberisolering var fem till sex år sedan i ett samarbete med trävaruproducenten Stangeskovene. Strax därefter blev han inbjuden till Hunton-akademin och fick en bra introduktion av träfiberisoleringens egenskaper.

Jag blev stormförälskad i träfiberisolering, och blev än mer säker på valet av produkten. På senare tid har vi haft många totalentreprenader där vi använt flera av Huntons produkter, säger Kristher.

Deras kunder är också mycket nöjda. De berättar själva att över 100 år gamla hus inte går att känna igen efter att de har isolerats med Nativo Träfiberisolering. Husen har blivit betydligt varmare på vintern och svalare på sommaren. Vidare säger kunderna att huset har blivit bättre ljudisolerade och att elräkningen blivit rekordlåg.

Det är kul att få den typen av feedback, samt att kunden vill använda träfiberisolering i nya projekt. Det ger ju en viss kvalitetsstämpel, säger Kristher med ett leende.

Isolerar släktgården med träfiber

Själv bor han på en gård som varit i familjens ägor i flera hundra år. Han tog över gården 1997 och flyttade in med familjen i bostadshuset som är från 1870. Efter 20 år bestämde han sig för att riva den gamla timmerbyggnaden och bygga ett nytt bostadshus som kan användas i många generationer. Dessutom bestämde han sig för att bygga upp det gamla brygghuset och använda det som garage.

De nya byggnaderna måste vare varma och ljudisolerade mot den trafikerade vägen och järnvägen som går strax intill, men också ha samma goda egenskaper och kvalitet som det gamla huset. För trots att det var drag och kallt i huset på vintern med timmerväggar och lergolv, så hade vi ett hus som andades och var svalt på sommaren, berättar Kristher.

Kristher tvekade aldrig kring vilka produkter och material han skulle använda i sitt eget projekt. Han blåste in 300 mm träfiberisolering i tak och väggar för att få en tät och jämn isolering. Dessutom använde han Hunton Undertak, vindspärren Hunton Vindtät, och Hunton Intelloen fuktadaptiv ångbroms med variabelt ångmotstånd, som även ser till att fukt kan torka upp inne i rummetoch därmed bidrar till en snabbare upptorkning av oönskad överskottsfukt. 

Bygger Hunton-stugor på TV

Förutom den gamla släktgården äger Kristher också ett tomtområde i närheten som används av det populära norska TV-programmet «Sommerhytta». I detta program tävlar fyra deltagare om att vinna stugan som de bygger.  Stugorna, eller som de i Norge omnämns, hyttene, byggs med Hunton-material och isoleras med träfiberisolering.  Kopperud Bygg står för byggnationen och Hunton sponsrar med produkter.

Jag är nyfiken på att få veta hur deltagarna tycker det är att isolera med träfiber, och om de har upplevt de goda egenskaperna. Vi hoppas att de snart upptäcker hur fina stugorna är som de arbetar i, säger Kristher.

Kristher menar att det är lätt att välja isoleringsmaterial av gammal vana. Om fler återförsäljare och proffs inom byggbranschen skulle ha större kännedom om träfiberisolering och alla dess fördelar tror han att betydligt fler skulle bli nyfikna och använt produkten.

Jag tycker att det är viktigt att kunderna gör ett aktivt val av vilka produkter som de använder och att de känner till deras specifika egenskaper. Det är naturligtvis också viktigt att arbetet utförs fackmannamässigt för att få ut mest möjliga effekt av investeringen, avslutar Kristher Kopperud.