Hunton är leverantör till världens mest miljövänliga möbelfabrik – The Plus

Publicerade: 9. december 2021    

Vestres nya fabrik, The Plus, beräknas stå klar i december. Det är den största investeringen i den norska möbelindustrin på årtionden och kommer att fungera som ett globalt skyltfönster för hållbar och högeffektiv produktion.

-The Plus är världens mest miljövänliga möbelfabrik. Det är ett projekt som ska visa att det är möjligt att skapa många nya, spännande och attraktiva arbetstillfällen. Samtidigt tar vi hand om sårbar natur, biologisk mångfald och bidrar till att stoppa klimatförändringarna, säger Jan Christian Vestre, ledare för Vestre Furniture Factory.

Kommer att minska utsläppen av växthusgaser med 55 %

Byggprojektet överträffar Parisavtalets krav genom att minska utsläppen av växthusgaser med mer än 55 procent jämfört med en liknande konventionell fabriksbyggnad. Allt är möjligt genom att det huvudsakligen är byggt i trä som lagrar CO2.

Vestre har tillsammans med Hunton, arkitekter, ingenjörer och byggnadsfysiker, utvecklat lösningar som aldrig tidigare har byggts. Ett mycket speciellt byggprojekt.

Huntons produkter är tillverkade av träflis från norska, PEFC™ certifierade skogsbruk. Av träflis produceras träfiber, som är den största och viktigaste råvaran i Huntons träfiberbaserade byggmaterial. Trä binder kol under hela produktens livscykel.

– Det är just detta som gör att vår fabrik minskar utsläppen av växthusgaser med mer än 55 procent. Hunton gjorde det möjligt genom att leverera ett mycket flexibelt system, som var snabbt att bygga och hade extremt höga isoleringsvärden, säger Vestre.

Valde Hunton

För den massiva träkonstruktionen på The Plus valdes Huntons lösningar. Huvudentreprenören Ø.M. Fjeld stod för beräknad kvantitet och pris på Hunton-projektet och tillhandahöll leverans på plats i enlighet med överenskomna lösningar.

-Vi valde Hunton som leverantör eftersom de kunde leverera prefabricerade element. Huntons miljöaspekt var viktig för oss och att produkterna kommer färdiga så att vi enkelt kan montera allt på byggarbetsplatsen, säger Jonas Nykänen, på Ø.M. Fjeld, huvudentreprenör på The Plus.

– Samarbetet med Hunton har varit väldigt bra. Här bygger vi med 45 cm Hunton Lättbalk som är fyllda med Hunton Nativo® Träfiberisolering, förklarar Nykänen.

För Hunton, som vill bidra till ökad användning av trä i byggnader, var detta ett drömprojekt.

– Vi kommer att bidra till upprättandet av den helt cirkulära värdekedjan för trä. Genom att engagera oss i projekt som The Plus, som arbetar för att skapa ökad kompetens, innovation, värdeskapande och inspirera till det gröna skiftet, kommer vi att arbeta tillsammans för en cirkulär framtid. Vi tror att framtiden är byggd i trä och att den är förnybar och cirkulär, säger Arne Jebsen, VD för Hunton.

Foto kred: Vestre Street Furniture

Bör minska energibehovet med 90%

Byggnaden syftar inte till att använda energi, utan att minska det levererade energibehovet med 90 procent. Det vill säga densitetskraven, kraven på byggnadsfysik, U-värde och isoleringsförmåga är extrema. Med detta blir The Plus det första industriprojektet i Norden som uppnår högsta miljöcertifiering, BREEAM Outstanding.

Själva fabriken består av 2.700 m3 limträ och massivt trä som monteras som byggstenar som färdigställs i fabriken och hissas på plats med millimeterprecision. De prefabricerade elementen ger en snabb, hållbar och säker byggtid.

Hunton har bidragit till utvecklingen

Vestre förklarar att samarbetet med Hunton har varit briljant och att Hunton varit en viktig partner från början till slut.

-På Hunton möter vi kreativa, lösningsorienterade och glada människor som också vill hjälpa till att förändra världen lite – dag för dag. När man ger sig in i ett så krävande projekt som The Plus har varit, är det egenskaper man måste ha för att ha ett bra partnerskap, säger Vestre.

– Vi är otroligt stolta över att ha deltagit i både planeringen av lösningar, leveranser och hjälpt till att utveckla och bygga världens mest miljövänliga möbelfabrik tillsammans med Vestre, säger Jebsen.Foto kred: Vestre Street Furniture

-The Plus är utan tvekan ett av de mest spännande projekt Hunton har varit involverad i. Vi hoppas att detta kan inspirera fler företag i norsk industri att bygga framtidsorienterade, solida och förnybara fabriker i framtiden som exempelvis The Plus, säger Arne.

Inspirera till det gröna skiftet

Fabriken är designad av det världsberömda arkitektkontoret BIG, Bjarke Ingels Group som levererar spektakulär arkitektur som skyddar skogarna i området runt fabriken. Byggnaden är formad som en stor plusskylt med ett cirkulärt nav i mitten.

Vestre har stora ambitioner att inspirera fler att delta i det gröna skiftet. Plus kommer att bli mer än bara en fabrik. Här kommer det att finnas ett besökscenter och en 300 hektar stor äventyrspark som kommer att bidra till att utveckla Magnor till ett attraktivt resmål för besökare från hela världen.

– Vi har två mål, att bli den största i Europa och att bli världens mest hållbara möbeltillverkare. Norge behöver mer lönsamma exportföretag och vi måste öka exporten på fastlandet. Jag hoppas och tror att projektet kan inspirera andra att investera i norsk industri, avslutar Vestre.