Framåtblickande byggare väljer Hunton Vindtät™

Byggaren Kristher Kopperud har i flera år rekommenderat sina kunder byggmaterial i trä. För vindspärrar använder han enbart Hunton Vindät Plus™ av träfiber som är anpassad för det nordiska klimatet.

Byggaren Kristher Kopperud

Kristher Kopperud är snickare och chef för Kopperud Bygg AS i norska Halden. Byggföretaget tar på sig uppdrag både inom renovering och nybyggnation av villor, men också kommersiella byggnader inom jordbruk och industri. De rekommenderar alltid trä som byggnadsmaterial.

– I Halden har vi starka och stolta traditioner relaterade till virke och timmer. Då är det naturligt att vi vurmar lite extra för trä, säger Kopperud.

Byggaren Kristher Kopperud

Erfarna snickare som Kristher Kopperud väljer Hunton Vindtät™.

– Jag blev stormförtjust i träfiberisolering redan första gången jag provade det. På senare tid har vi haft många projekt där vi har använt flera av Huntons produkter, bland annat Vindtät Plus™, säger Kristher.

Använder bara Huntons vindtätsskivor

Kristher tror att många konsumenter och yrkesverksamma inom byggbranschen väljer byggnadsmaterial av gammal vana. Om kunskapen kring fördelarna och egenskaperna hos byggnadsmaterial i trä var större, tror han att många fler hade använt det.

Han rekommenderar att man tänker långsiktigt kring husets livslängd när man väljer isoleringsprodukter. Att välja byggnadsmaterial i trä är ett val som erbjuder ett antal fördelar.

 

 

Han rekommenderar alla som ska isolera sitt hus att använda Hunton Vindtät.

– Enligt min mening är det bara skivor som är lämpliga för vindtätning och eftersom Hunton Vindtät har en helt annan kvalitet jämfört med andra på marknaden, använder vi inget annat, förklarar Kopperud.

– För mig är det viktigt att kunderna gör medvetna val kring vilka produkter de vill använda och att de känner till produkternas unika egenskaper. Dessutom är det viktigt att arbetet utförs ordentligt, både för bästa resultat och för att få ut mesta möjliga av investeringen, säger Kopperud.

– Det bästa exemplet på att byggnadsmaterial i trä är kvalitetsmässigt bäst, är väl att jag använder det för egen del, säger han med ett skratt.

När han själv skulle bygga ett nytt hus på familjegården från 1870, tvekade han inte kring materialvalet; det skulle vara trä. Hunton Nativo Träfiberisolering Lösull användes i både väggar och tak. Dessutom installerades Hunton Underlagstak och Hunton Intello ångbroms.

Läs mer om Kristhers projekt här.

Naturligt väderskydd i över 50 år

Hunton Vindtät™ är marknadsledande i Norge.

Vindspärren Hunton Vindtät™ lanserades 1969 och är marknadsledande i Norge. Under jubileumsåret 2019 lanserade Hunton den uppgraderade varianten Hunton Vindtät™ Plus, som är en tjockare och mer robust serie med vindspärrar.

Precis som träfiberisoleringen är de vindtätssskivorna huvudsakligen tillverkade av granflis från lokala sågverk i det norska Innlandet. Trä är en förnybar resurs som lagrar kol så länge som virket används och även när det används som byggnadsmaterial.

– Genom att kombinera samma råvaror och ha trä i hela väggen och i taket, kommer produkterna att samverka ännu bättre,
säger Andresen.

Vindtät Plus-serien gör byggprocessen både snabbare och enklare

Användning av Vindtät Plus™ har stora fördelar, både när man bygger nytt eller renoverar gamla hus. En av fördelarna är att produkten kan hjälpa till att hantera fukt som uppstår i byggnaden i takt med fuktförändringar i omgivningen.

– I Norden har vi generellt ett omväxlande väder. Temperatur och luftfuktighet förändras snabbt under olika årstider och kan leda till kondens innanför vindskyddet. Hunton Vindtät Plus™ har impregnerade fibrer som använder träets unika hygroskopiska egenskaper, vilket innebär att det absorberar och avger fukt beroende på luftens relativa fuktighet, förklarar Andresen.

Hunton Vindtät Plus™ kommer i tjocklekarna 15mm, 19mm eller 25mm.

– Tjockare Vindtät Plus™ -skivor isolerar också bättre. Materialet håller temperaturen och ger väggen ett bättre u-värde. Om du överväger lösullsisolering rekommenderar vi att du väljer 19mm eller 25mm tjocka vindtätsskivor, säger Andresen.

Skivorna kommer med eller utan fals. Fals ger fler användningsområden eftersom brädorna även kan monteras på olika regelbredder.

– Att använda fals gör också byggprocessen snabbare och billigare eftersom det är lättare att få en perfekt skarv, samtidigt som antalet infästningar i skivan minskar, förklarar Andresen.

Hunton Vindtät Plus™ är så pass väderbeständig att den kan stå exponerad i upp till sex månader, vilket gör att regn och rusk inte blir ett problem under byggets gång.

– Vi vet att detta är något som många byggare, särskilt i utsatta väder- och kustområden, uppskattar, avslutar han.

Detta är Hunton Vindtät Plus™

  • Kan stå oövertäckt i upp till 6 månader
  • Levereras med eller utan fals
  • Hygroskopiska egenskaper
  • Träfiber har en god värmelagringsförmåga
  • Vindtät, robust och stabil i konstruktionen
  • 19 eller 25mm rekommenderas vid lösullsisolering.
  • UV-beständig
  • En diffusionsöppen vindspärr som är lätt att installera
  • Tillverkad av flis från fabrikens närområde
  • Tekniskt godkänd av SINTEF Byggforsk