Framåtblickande byggare väljer Hunton Vindtät™

Byggaren Kristher Kopperud har i flera år rekommenderat sina kunder byggmaterial i trä. För vindspärrar använder han enbart Hunton Vindät Plus™ av träfiber som är anpassad för det nordiska klimatet.

Byggaren Kristher Kopperud

Kristher Kopperud är snickare och chef för Kopperud Bygg AS i norska Halden. Företaget grundades 1996 som ett enmansföretag och har idag 15 anställda. Kopperud Bygg tar på sig både renoveringsuppdrag och nybyggnation av villor, men också kommersiella byggnader inom jordbruk och industri. De rekommenderar alltid trä som byggnadsmaterial.

– I Halden har vi starka och stolta traditioner relaterade till virke och timmer. Då är det naturligt att vi vurmar lite extra för trä, säger Kopperud.

Byggaren Kristher Kopperud

Första gången Kristher kom i kontakt med Huntons träfiberprodukter var för fem eller sex år sedan när han testade Nativo® Träfiberisolering för första gången.

– Jag blev stormförtjust i träfiberisoleringen direkt, och har blivit mer medveten om de produktval vi gör för kunderna. På senare tid har vi haft många projekt där vi har använt flera av Huntons produkter, inklusive Vindtät Plus™, säger Kristher.

Använder bara Hunton Vindtät

Kristher tror att många konsumenter och yrkesverksamma inom byggbranschen väljer byggnadsmaterial av gammal vana. Om kunskapen kring fördelarna och egenskaperna hos byggnadsmaterial i trä var större, tror han att många fler hade använt det.

Han rekommenderar att man tänker långsiktigt kring husets livslängd när man väljer isoleringsprodukter. Att välja byggnadsmaterial i trä är ett val som erbjuder ett antal fördelar.

Han rekommenderar alla som ska isolera sitt hus att använda Hunton Vindtät.

– Enligt min mening är det bara skivor som är lämpliga för vindtätning och eftersom Hunton Vindtät har en helt annan kvalitet jämfört med andra på marknaden, använder vi inget annat, förklarar Kopperud.

– För mig är det viktigt att kunderna gör medvetna val kring vilka produkter de vill använda och att de känner till produkternas unika egenskaper. Dessutom är det viktigt att arbetet utförs ordentligt, både för bästa resultat och för att få ut mesta möjliga av investeringen, säger Kopperud.

– Det bästa exemplet på att byggnadsmaterial i trä är kvalitetsmässigt bäst, är väl att jag använder det för egen del, säger han med ett skratt.

När han själv skulle bygga ett nytt hus på familjegården från 1870, tvekade han inte kring materialvalet; det skulle vara trä. Hunton Nativo Träfiberisolering Lösull användes i både väggar och tak. Dessutom installerades Hunton Underlagstak och Hunton Intello ångbroms.

Läs mer om Kristhers projekt här.

Naturligt väderskydd i över 50 år

Hunton Vindtät™ är marknadsledande i Norge.

Sedan 1970-talet har Hunton sålt mer än 250 miljoner kvadratmeter vindspärrar till den nordiska marknaden. Under jubileumsåret 2019 lanserade Hunton den uppgraderade varianten Hunton Vindtät™ Plus, som är en tjockare och mer robust serie med vindspärrar.

Skivorna är i huvudsak gjorda av trä från sågverk i det norska Innlandet. Trä är en förnybar resurs som lagrar kol så länge som virket används och även när det används som byggnadsmaterial.

– Träflis är Huntons viktigaste råvara. Flisen som vi använder kommer från granar som har vuxit sig stora och kraftfulla i norska skogar. Den yttersta delen förvandlas till flis som levereras till våra fabriker i Gjøvik, där den defibreras till träfiber, säger Odd-Vidar Andresen, försäljningschef på Hunton.

– Genom att kombinera samma råvaror och ha trä i hela väggen och i taket, kommer produkterna att samverka ännu bättre,
säger Andresen.

Vindtät Plus-serien gör byggprocessen både snabbare och enklare

Att använda Vindtät Plus™ har stora fördelar, både när man bygger nya och renoverar gamla hus. En av dem är att träfiber, som är den viktigaste råvan i skivanär ett hygroskpiskt material. 

– I de nordiska länderna har vi i allmänhet ett varierande väder. Temperaturer och luftfuktighet förändras snabbt under olika säsonger.
Hunton Vindtät Plus™ har impregnerade fibrer og hygroskopiska egenskaper, vilket betyder att den den kan absorbera och avge fukt i takt med luftens fuktighet, förklarar Andresen.

Hunton Vindtät Plus™ kan beställas i antingen 19mm eller 25mm tjocklek, med eller utan fals.

– Att använda fals gör också byggprocessen snabbare och billigare eftersom det är lättare att få en perfekt skarvning, samtidigt som antalet fästelement i skarvarna minskar, förklarar Andresen.

– Tjockare Vindtät Plus™ -skivor isolerar också bättre. Materialet håller temperaturen och ger väggen ett bättre u-värde, fortsätter han.

Hunton Vindtät Plus™ är så pass väderbeständig att den kan stå oövertäckt i upp till sex månader, vilket gör att regn och rusk inte blir ett problem under byggets gång.

– Vi vet att detta är något som många byggare, särskilt i utsatta väder- och kustområden, uppskattar, avslutar han.

Detta är Hunton Vindtät Plus™

  • Kan stå oövertäckt i upp till 6 månader
  • Levereras med eller utan fals
  • Hygroskopiska egenskaper
  • Träfiber har en god värmelagringsförmåga
  • Vindtät, robust och stabil i konstruktionen
  • UV-beständig
  • En diffusionsöppen vindspärr som är lätt att installera
  • Tillverkad av flis från fabrikens närområde
  • Tekniskt godkänd av SINTEF Byggforsk