Snickaren i Trähusstaden

Huset i Risør hade varit till salu länge – det lilla huset behövde uppenbarligen kärlek. Då kom snickaren Lars Fossum förbi.

Denna historien började för 30 år sedan – när Lars Fossum kom seglande sjövägen till Risør. Sen den dagen har snickaren – känd från det norska TV-programmet ”Sommerhytta” – semestrat och bott i den lilla pärlan i södra Norge.

– Jag blev mer och mer bekant med både staden och människorna – och insåg allt eftersom att det var här jag ville bosätta mig, säger Lars med ett leende.

Drömmen förverkligades

Drömmen förverkligades när han snubblade över det gamla huset bara 100 meter från havet. Trots att huset varit till salu länge insåg Lars snabbt att det fanns en stor potential – även om det skulle kräva mycket arbete.

– Huset behövde renoveras varsamt och med mycket kärlek, skrattar han.
Det är tydligt att den kärleksfulla handen har haft mycket att göra. Runt huset står byggnadsställningar uppradade och stora delar av trädgården är täckt med byggmaterial. På insidan är det endast ett skal, naket trä, verktyg och ritningar.
– En av de mest spännande sakerna i detta projekt var när jag började riva innerpanelerna, säger Lars.

– Jag hittade gamla tidningar, ställen där det tidigare funnits dörrar, ytterdörrar och fönster. Det var väldigt roligt att se hur man tidigare använt huset – genom olika generationer – med olika behov.

Ett omfattande bevarandeprojekt

Även om detta hus har utvecklats under flera generationers användning, vittnar de nakna väggarna tydligt om originalets historia.

– Huset uppfördes någon gång på 1800-talet med virke från inlandet. Att försöka bevara en del av originalet är ett ansvar som tillfaller dig när du tar över ett så gammalt hus. Det strävar jag efter, säger Lars.

Risør kommun är också engagerad i detta. ”Den vita staden i Skagerrak” är en av de bäst bevarade trähusstäderna i Europa, och de arbetar aktivt för att se till att byggmetoderna bevaras, även av de nyinflyttade.

– När man renoverar och totalrenoverar i ett skyddat område är det ganska mycket att tänka på. Det är inte bara riva ner, vilket skulle vara mycket enklare när du gör ett så omfattande renoveringsarbete. Kommunen har publicerat en broschyr med riktlinjer för husen, vilken jag noga läst igenom. Mitt arbete sker stegvis enligt denna.

– Jag river inte allt samtidigt, jag tar planka för planka samt bevarar och använder det jag kan igen, förklarar Lars.

Han visar gärna var han har tagit ner gamla bjälkar och var de har återanvänts, samtidigt som han förklarar hur man bäst bevarar hus med träkonstruktion. Det finns uppenbarligen mycket att göra, särskilt eftersom Lars har valt att genomföra projektet själv.

– Eftersom jag är snickare och har erfarenhet så var det spännande att renovera ett gammalt hus.

Sørlandsidyllen

Det är lätt att förstå varför Lars föll för den här platsen. Ett stenkast bort blåser en sval bris upp från havet och solen står högt på himlen. Byggprojektet är omgivet av vita hus, som alla kunde ha varit ett eget vykort.

– När man går runt på gatorna så ser man att det är en ganska speciell byggteknik, både kommunen och invånarna – och även jag – är noga med att bevara denna. Det är inte enbart sommaridyllen som han tänker på när han får frågan om husets framtid.

– En dag, när detta projektet är klart och jag kan börja använda huset på heltid, hoppas jag att det ska bli lika trevligt att vara här sommar som vinter. Denna lugna och rofyllda stad har också en härlig vintertid. Det är det jag ser framemot mest just nu.

FAKTA:

Huntonmaterial som används i Risør projektet:

Tak: isolerat med Hunton Nativo Träfiberisolering 5cm, Hunton Undertak™, Hunton Intello® Plus och Hunton Tescon Vana
Ytterväggar: Hunton Vindtät Plus 19mm
Övriga väggar: Hunton Nativo® Träfiberisolering™

Hunton Nativo® Träfiberisolering

Hunton Nativo Träfiberisolering är en isolering som huvudsakligen är baserad på naturliga träfiber. De närproducerade granplantorna som används i produktionen kommer från miljöcertifierade skogar i Norges inland. Isoleringsskivorna är formstabila, andas bra, har god värmelagringskapacitet och ljuddämpande egenskaper och kan användas i väggar, golv och tak.

Hunton Underlagstak™ ”Sutak”

Hunton Undertak är ett förenklat diffusionsöppet undertak som är en kombination av undertak och vindspärr och kan användas i kalla och isolerade takkonstruktioner™. Undertaket är både vindavisande och isolerande, och är huvudsak tillverkad av granflis från PEFC-certifierat™ skogsbruk.

Hunton Intello® Plus

Hunton Intello Plus är en ångbroms som ersätter ångspärren, och ger maximalt skydd för alla typer av isolering i tak, väggar, bjälklag och golv. Denna ångbroms säkerställer också att fukt från bygget kan torka upp inne i rummet, vilket ger en snabbare uttorkning av oönskat överskott, samt ger ett idealiskt skydd mot fukt och mögel.

Hunton Tescon Vana

Hunton Tescon Vana är en mångsidig tejp för hållbar tätning både invändigt och utvändigt, vilket säkerställer lufttät försegling av ångbroms och ångspärrar samt lufttäthet hos träbaserade skivor.

Hunton Vindtät Plus™

En produktserie av extra tjocka vindtäta skivor som passar det nordiska klimatet, producerad i Gjøvik med närproducerad träflis. Skivorna är robusta, vindavstyvande och dimensionsstabila, absorberar och avger fukt och kan lämnas exponerad på fasaden upp till sex månader.