– Vi väljer alltid träfiber

- Om du vill renovera ett trähus finns inga alternativ till träfiberisolering, säger Johan Jansson, snickare och träfiberspecialist på byggfirman Fridh och Hells Bygg AB.

Bengtsforsföretaget med 30 anställda genomför ungefär ett isoleringsprojekt per vecka varav 70 procent är tilläggsisolering för privatpersoner, och resten är nya hus. Under sina sju år på Fridh & Hell har Johan arbetat med träfiber hela tiden.

– Om möjligt väljer vi alltid träfiber, säger Johan, som ofta arbetar med massivt trä i nya hus.

Snickare och träfiberspecialist Johan Jansson

Bekvämt att isolera med träfiber 

De hygroskopiska egenskaperna hos träfiberisolering är viktiga för byggnaden och många upplever att det är bekvämt att isolera med träfiber.

– Du märker att luften är fräsch och det blir tystare inomhus, säger Johan Jansson.

Medvetna kunder efterfrågar också träfiber framför konkurrerande lösningar.

– De är angelägna om CO2-avtrycket och ofta har de läst på om träfiber och är därför väldigt bestämda över att det är materialet de vill ha. För den här kundgruppen behöver vi inte förklara produktens egenskaper. Nu när fler och fler byggnader ska certifieras enligt stränga krav blir det avgörande att välja träprodukter som binder kol.

Trä är en förnybar råvara

Johan Jansson tycker också att det är värdefullt att Hunton följer upp kring dessa frågor. Under ett besök på Huntons fabrik i Gjövik i Norge, fick han möjlighet att studera träfiberisoleringens uppbyggnad i mikroskop.

– Det var intressant att se fibrets luftfickor som är det som bidrar till de goda egenskaperna. På fabriken omvandlas överskottsvirke som sågspån och restbitar till isolering. För oss som gör jobbet är det viktigaste att materialet är bekvämt att arbeta med och med träfiberisolering kan man arbeta utan handskar eftersom jag känner att materialet varken sticks eller kliar, säger Johan.

Svalt på sommaren

Johan kontaktar alltid kunderna efter fösta vintern i det nyisolerade huset, både för att kontrollera att de är nöjda men också för att dra lärdomar för framtida projekt.

– Jag får bara positiv respons på träfiberisoleringen. En rolig feedback kom från en kund där vi isolerat vinden på sommaren, som blev förvånad över hur svalt och skönt det genast blev i sovrummet, säger Johan.