– Vi väljer alltid träfiber

- Om du vill renovera ett trähus finns inga alternativ till träfiberisolering, säger Johan Jansson, snickare och träfiberspecialist på byggfirman Fridh & Hells Bygg AB.

Bengtsforsföretaget med 30 anställda genomför ungefär ett isoleringsprojekt per vecka varav 70 procent är tilläggsisolering för privatpersoner, och resten är nya hus. Under sina sju år på Fridh & Hell har Johan arbetat med träfiber hela tiden.

– Om möjligt väljer vi alltid träfiber, säger Johan, som ofta arbetar med massivt trä i nya hus.

Trähus måste få andas

Johan använder Nativo lösullsisolering eller skivor för både nybyggnationer och i renoveringsprojekt.

– Gamla hus är byggda för att andas genom att låta värme och luft cirkulera. När byggnaden får andas fritt utan tät plast i väggar och tak, minskar det risken för fuktskador i konstruktionen. Och om fukt skulle byggs upp, kommer träfiberisoleringen att absorbera fukten och fördela den i isoleringen tills den torkar upp utan att skada byggnaden. Det är den absolut viktigaste tekniska funktionen för mig, säger han och tillägger att tätheten gör isoleringen så effektiv att kunder vittnar om minskade elräkningar under vintermånaderna.

Snickare och träfiberspecialist Johan Jansson

Inomhusklimat för kropp och själ

Även om fukthanteringsegenskaperna hos träfiberisolering är viktiga för byggnaden, är inomhusklimatet naturligtvis det viktigaste för de boende.

– Du märker att luften är fräsch och att det luktar gott. Det blir tystare inomhus samtidigt som temperaturen är jämnare; varmare på vintern och en behaglig inomhustemperatur under de hetaste sommardagarna.

Även om det inte är vetenskapligt dokumenterat, har han fått feedback från kunder som tidigare haft andningsbesvär att de mår bättre med träfiberisolering i hemmet. För egen del går han långt i sin beskrivning av upplevelsen av att vistas i ett trähus isolerat med träfiber:

– Det känns bra i själen.

Miljömedvetna kunder efterfrågar också träfiber framför konkurrerande lösningar.

– De är angelägna om CO2-avtrycket och ofta har de läst på om träfiber och är därför väldigt bestämda över att det är materialet de vill ha. För den här kundgruppen behöver vi inte förklara produktens egenskaper. Nu när fler och fler byggnader ska certifieras enligt stränga krav blir det avgörande att välja träprodukter som binder kol framför alternativ där produktionen resulterar i koldioxidutsläpp.

Trä är en förnybar råvara

Johan Jansson tycker också att det är värdefullt att Hunton följer upp kring dessa frågor. Under ett besök på Huntons fabrik i Gjövik i Norge, fick han möjlighet att studera träfiberisoleringens uppbyggnad i mikroskop.

– Det var intressant att se fibrets luftfickor som är det som bidrar till de goda egenskaperna. På fabriken omvandlas överskottsvirke som sågspån och restbitar till isolering. För oss som gör jobbet är det viktigaste att materialet är bekvämt att arbeta med och med träfiberisolering kan man arbeta utan handskar eftersom jag känner att materialet varken sticks eller kliar, säger Johan.

Svalare på sommaren

Johan kontaktar alltid kunderna efter fösta vintern i det nyisolerade huset, både för att kontrollera att de är nöjda men också för att dra lärdomar för framtida projekt.

– Jag får bara positiv respons på träfiberisolering. En rolig feedback kom från en kund där vi isolerat vinden på sommaren, och som blev förvånad över hur svalt och skönt det genast blev i sovrummet.