I dag invigs Huntons nya fabrik för träfiberisolering  

Norska Huntons nya anläggning för närproducerad träfiberisolering i Gjøvik i Norge invigs av Norges stadsminister Erna Solberg. 

Publicerade: 13. mars 2019    

Hunton, en ledande leverantör av byggmaterial som i all huvudsak är  baserad på träfiber, har under de senaste åren arbetet för att flytta produktionen av Nativo Träfiberisolering till Norge. Från och med idag kan företaget erbjuda helnorsk isolering till den nordiska marknaden.  

– Hunton ökar produktionen, förbättrar teknologin och effektiviteten. Företaget bevisar att det är både möjligt och lönsamt att tillverka i Norge. Att produktionen hämtas hem igen betyder också att förnyelsebar energi och närproducerat råmaterial vill bli anvendt, sa Norges statsminister Erna Solberg i sitt tal under invigningen. 

 Gjøvik kommun har gett rätt förutsättningar och visat att Norges inland är en utmärkt plats för en industri.  Här är villkoren mycket bra för att kunna tillverka förstklassiga norska produkter för en krävande nordisk marknad, säger Huntons VD och huvudägare Arne Jebsen. 

Fabriken är byggd av Hunton-produkter 

Hösten 2016 inleddes byggnationen av den 3200 kvm stora produktionsanläggningen Skjerven industripark i GjøvikI fabriken har både massivträ och träfiberisolering använts.  Fabriksinvigningen är en viktig milstolpe i Huntons 130åriga historia, både gällande norsk exportindustri och för att skapa värde i Norges inland.  

– Som ägare har man ett stort ansvar, inte bara för våra anställda, våra grannar, kunder och leverantörer utan även för kommande generationer, säger styrelseordförande och delägare i Hunton, Frederik W. Mowinckel. 

Fabriken har en kapacitet att tillverka upp till 40 000 ton närproducerad träfiberisolering varje år, både i form av isoleringsskivor och lösullsisoleringLångsiktigt och vid full produktion är målet att nå en omsättning på 250-300 miljoner norska kronor per år. 

– Regeringens politik ska skapa förutsättningar för ökad konkurrenskraft, värdeskapande och innovation. Men det är industrin som skapar värdet och arbetstillfällena, sa Norges statsminister.  

Närproducerad isolering  

Eftersom all produktion av Nativo Träfiberisolering nu sker i Norge har isoleringen fått Huntons egen kvalitetsstämpel «Norwegian made». Stämpeln är en bekräftelse på att isoleringsmaterialet är tillverkat av norska råmateial.

– Hunton har under imponerande 130 år visat på både kreativitet och mod, de har hela tiden vidareutvecklat och introducerad nya produkter. De är ett bevis på att för den som ser möjligheter och vågar satsa, så finns det alltid industriella möjligheter, sa Erna Solberg i sitt tal under invigningen och gratulerade Hunton och regionen till den nya fabriken. 

Läs mer om Hunton Träfiberisolering.