I dag invigs Huntons nya fabrik för träfiberisolering  

Norska Huntons nya anläggning för närproducerad träfiberisolering i Gjøvik i Norge invigs av Norges stadsminister Erna Solberg. 

Publicerade: 13. mars 2019    

15Hunton, en ledande leverantör av hållbara bygglösningar, har under de senaste åren arbetet för att flytta produktionen av Nativo Träfiberisolering till Norge. Från och med idag kan företaget erbjuda helnorsk isolering till den nordiska marknaden.  

– Hunton ökar produktionen, förbättrar teknologin och effektiviteten. Företaget bevisar att det är både möjligt och lönsamt att tillverka i Norge. Att produktionen hämtas hem igen betyder också att den totalt sett bli mer miljövänlig. Förnyelsebar energi och närproducerat råmaterial ger grönare produktion, sa Norges statsminister Erna Solberg i sitt tal under invigningen. 

 Gjøvik kommun har gett rätt förutsättningar och visat att Norges inland är en utmärkt plats för en industri.  Här är villkoren mycket bra för att kunna tillverka förstklassiga norska produkter för en krävande nordisk marknad, säger Huntons VD och huvudägare Arne Jebsen. 

Fabriken är byggd av Hunton-produkter 

Hösten 2016 inleddes byggnationen av den 3200 kvm stora produktionsanläggningen Skjerven industripark i GjøvikI fabriken har både massivträ och träfiberisolering använts.  Fabriksinvigningen är en viktig milstolpe i Huntons 130åriga historia, både gällande norsk exportindustri och för att skapa värde i Norges inland.  

– Som ägare har man ett stort ansvar, inte bara för våra anställda, våra grannar, kunder och leverantörer utan även för kommande generationer. I Hunton tar vi mycket allvarligt på miljö- och klimatförändringarna, samtidigt som vi ska vara lönsamma, styrelseledamot och delägare i Hunton, Frederik W. Mowinckel. 

Fabriken har en kapacitet att tillverka upp till 40 000 ton närproducerad träfiberisolering varje år, både i form av isoleringsskivor och lösullsisoleringLångsiktigt och vid full produktion är målet att nå en omsättning på 250-300 miljoner norska kronor per år. 

– Regeringens politik ska skapa förutsättningar för ökad konkurrenskraft, värdeskapande och innovation. Detta för att utveckla hållbara och miljövänliga lösningar. Men det är industrin som skapar värdet och arbetstillfällena, sa Norges statsminister.  

Närproducerad och naturlig isolering  

Eftersom all produktion av Nativo Träfiberisolering nu sker i Norge har isoleringen fått Huntons egen kvalitetsstämpel «Norwegian made». Stämpeln är en bekräftelse på att isoleringsmaterialet är tillverkat av träflis från norska skogar – en förnyelsebar, närproducerad och hållbar råvara. Isoleringen bidrar därmed inte bara till ett bra inomhusklimat utan även till ett lägre koldioxidavtryck.  

– Hunton har under imponerande 130 år visat på både kreativitet och mod, de har hela tiden vidareutvecklat och introducerad nya produkter. De är ett bevis på att för den som ser möjligheter och vågar satsa, så finns det alltid industriella möjligheter, sa Erna Solberg i sitt tal under invigningen och gratulerade Hunton och regionen till den nya fabriken. 

Se videor och läs mer om Hunton Träfiberisolering. 

Om Hunton 

Hunton är en av Nordens ledande tillverkare av träfiberbaserade produkter till bygg- och anläggningsbranschen. Företagets miljövänliga lösningar gör det lättare för kunder att uppfylla byggtekniska krav.  Hunton grundades 1889. Huntons huvudmarknad är Norden. Företaget har 120 anställda i fyra länder med tillverkning i Gjøvik i Norge och i Olsfors i Sverige, samt sälgkontor i Asker, Malmö och Åbo. 2018 omsatte företaget 461 miljoner norska kronor.