Att skapa ett hem

Arkitekten Eskild Andersen och hans sambo Rikke Marie Kvaale hittade sitt drömhus från sextiotalet på Oslos bästa västsida. Nu totalrenoverar de hela sitt hem – och vill göra hållbara val

Samboparet Eskild Andersen och Rikke Marie Kvaale hade följt bostadsmarknaden ett tag, när de snubblade över annonsen på parhuset i Slemdal 2020 såg de genast en potential och gick på visning. Det var kombinationen av fantastiska ljusförhållanden, vackra rum och utvecklingsmöjligheter som gjorde att de förälskade sig omedelbart.

– Huset byggdes 1968 och har varit i originalutförande fram tills nu. Tanken när vi köpte huset för två år sedan var att vi ville bo här länge – samt uppgradera till dagens standard, säger Eskild.

Från renovering till totalrenovering

Det som möter dig när du kommer in i huset idag är något helt annat än en liten uppgradering. Träskelettet är det enda som finns kvar i huset som de blev kära i. Från bottenvåningen kan du se rakt igenom golvet till andra våningen och upp till taket. Det finns verktyg, trä och isoleringsmaterial överallt.

– Det här började faktiskt som ett litet projekt, som många projekt faktiskt börjar, säger Eskild med ett lurigt leende.

– Men en dag kom min sambo och sa att det egentligen skulle bli bra mycket bättre om vi rev trappan, ändrar konstruktionen och flyttar den till en annan del.

Och det hade hon förstås helt rätt i. Man kan se en kontur på en av de få väggar som är kvar av trappan, det finns markeringar i golvet för var den ska vara.

– Det var då som det gick från att vara ett enkelt, litet renoveringsprojekt till en totalrenovering.

Ett unikt hem

Den omfattande renoveringen tar ut sin rätt. Ljudet av arbetande hantverkare kommer både uppifrån och utifrån.

– En av hantverkarna frågade häromdagen om det kanske hade varit lättare att bara riva hela huset, säger Eskild med ett skratt.

– Men det är klart att vi inte vill göra det. Huset har många underbara kvaliteter, och det skiljer sig från de andra husen i området. De flesta husen är antingen mycket äldre eller nyare, så när det här stora parhuset byggdes i slutet av 60-talet kan jag tänka mig att grannarna kan ha höjt lite på ögonbrynen.

Eskilds tanke är med stor sannolikhet korrekt. Huset är inte bara stort, utan fasadens kombination av tegel och mörkt trä är i stor kontrast till de övriga i området som huvudsakligen är vitmålade trähus. Trots att huset bara är två våningar tornar det upp sig högt över grannskapet.

–Ur ett hållbarhetsperspektiv vore det också helt fel att riva huset, säger Eskild.

Det blir snabbt uppenbart att detta perspektiv är något paret är bekymrade över.

– Byggbranschen står för ungefär 40 procent av våra utsläpp, så när vi skulle skapa ett nytt hem var det naturligt för oss att ha extra fokus på hållbarhet. Vi önskar att reducera det fotavtryck vi lämnar efter oss, och därför har vi gjort genomtänkta val när det kommer till att välja isolering, invändig panel och kakel, ja, när det gäller det mesta. Vi letar alltid efter produkter som skapar ett mindre fotavtryck än andra, förklarar Eskild.

Framtidsutsikter

När du står inne i vad som ser mycket mer ut som en gigantisk snickeriverkstad än en privat bostad kan det vara utmanande att föreställa sig slutresultatet. Men Eskild ser det tydligt. Han guidar enkelt genom de öppna väggarna och pekar ut den tidigare planlösningen och hur den nya kommer att bli. På frågan hur mållinjen ser ut kommer svaret direkt:

– Vår dröm är förstås att skapa vårt framtida hem i detta hus. Ett hem som är öppet för alla, en plats där alla som besöker oss ska känna sig välkomna. Stora, öppna ytor. Varma rum. Mycket kärlek. Mycket skratt. Sammanfattning: en plats att bo och trivas på.

FAKTA:

Huntonmaterial som används i projektet på Slemdal:

Väggar: Hunton Nativo® träfiberisoleringsplattor, Fermacell® fibergips, Hunton Intello® Plus
Golv och tak: Hunton Nativo® Träfiberisolering Blåst, Hunton Intello® Plus
Tak: Fermacell® fibergips

Hunton Nativo® Träfiberisolering

Hunton Nativo Träfiberisolering är en isolering som huvudsakligen är baserad på naturliga träfiber. De närproducerade granplantorna som används i produktionen kommer från miljöcertifierade skogar i Norges inland. Isoleringsskivorna är formstabila, andas bra, har god värmelagringskapacitet och ljuddämpande egenskaper och kan användas i väggar, golv och tak. Lösullsisolering ger sömlös isolering utan skarvar och överlapp samt är en effektiv och kostnadseffektiv lösning för tak, väggar och golv, för alla typer av byggnader.

Hunton Intello Plus

Hunton Intello Plus är en ångbroms som ersätter ångspärren, vilket ger maximalt skydd för alla typer av isolering i tak, väggar, balkar och golv. Denna ångbroms säkerställer också att byggnadsfukt kan torka inåt i rummet, vilket ger en snabbare uttorkning av oönskad överskottsfuktighet, vilket ger ett idealiskt skydd mot fukt och mögel.