Det är viktigt att husen inte blir för täta

Refseth Bygg AS har valt träfiberisolering i sina lägenhetshus i Soknedal.

Publicerade: 4. mars 2016    

SOKNEDAL (Norge): Sedan de första timmerhusen byggdes för flera hundra år sedan till idag har det stort fokus på att få husen så täta som möjligt. Nu har branschen kommit till en punkt där många menar att husen är för täta.

Sex lägenheter håller på att byggas i bostadsområdet Fagerlia i Soknedal. Refseth Bygg AS står för byggnationen. De har valt hundra procent trämaterial i sina två- och fyralägenhetshus. ”Träfiberhuset” är det första i sitt slag i länet.

Träfiberhuset kommer från leverantören Hunton, som inte bara har trä i väggar och konstruktion, utan även som isolering. Detta gör att huset kan andas.

Pusteegenskap Johannes Nilsson rev1

– Många hus är nu helt täta. Det är varken bra för huset eller för de som ska bo i det, säger Johannes Nilsson – regionchef för Hunton i Mitt-Norge.

Han besökte Fagerlia där Refseth Bygg AS har åtta snickare i full gång. Det är material som glava och plast som ersätts med träfiber, vindskiva och ”fuktspärr”. Det sista är en duk som kan andas, som fästs på insidan innan läktning. Genom duken sprutas sedan träfiberisoleringen in.

Kommer att hålla länge

Hunton ser lösningen som framtiden. – Vi vet att rent trä håller länge. Det är gamla timmerhus ett bevis på. Vi vill att husen som byggs idag ska ha lika lång livslängd. Därför har vi valt en homogen träfiberlösning från vägg till tak. Till slut fästs en duk på insidan. Det är den innerska delen av vårt system, säger Nilsson.

Trefiber ulldott

VD Roger Refseth på Refseth Bygg AS, som är återförsäljare för Idehus AS, valde träfiber efter ett besök hos Hunton i Gjøvik tidigare i våras.

– Efter jag fått information om lösningen har jag börjat tro mer och mer på det här. Jag tror att det är viktigt att husen kan andas. Det gör Hunton-husen. Trots att de andas, överensstämmer de ändå med kraven på täthet som passivhus har.

– Det kommer att bli både enkelt och ekonomiskt försvarbart att hålla de här lägenheterna varma. Förutom träets värmeegenskaper, dämpar det även ljus, säger Roger Refseth.

Om fem år

Refseth har lång erfarenhet inom branschen och har följt utvecklingen inom byggteknik. Nu är han rädd att röta kan bli ett problem i hus som är för täta.

– Jag kommer att råda folk att välja hus som kan andas. Jag är ganska säker på att hus i genomgående trä kommer att hålla längre än hus som är helt täta. Risken för kondens och röta ökar när väggen är helt tät, säger Refseth.

Han berättar att det är fem års garanti på bostäderna de bygger idag. Den garantin hade han inte känt sig bekväm med om husen inte hade haft möjlighet att andas.

– Det kan räcka att slå i ett spik för att hänga upp en tavla på väggen. Då bildas ett hål som det kan bildas kondens i. Det kommer så småningom att leda till att röta bildas.

Nytt bygg Roger Refseth Marius Larsen Marcus B Sunnset

De nya bostäderna är attraktiva på marknaden. Tre av de fyra lägenheterna på 75 kvadrat är redan sålda. Lägenheterna i tvålägenhetshuset ligger på 85 kvadrat.

– Jag räknar med att de sista kommer att säljas snabbt när de väl läggs ut för försäljning, säger Refseth.

Av: Bjørn Ivar Haugen (Gauldalsposten)